វិធីធ្វើប្រេងឆា​ផលិត​ពី​ប្រេងដូង​នេះ​ល្អ​ជាង​ប្រេងឆា​ដាក់​ធុង​ធំៗ​លក់​តាម​ទីផ្សារ​បច្ចុប្បន្ន




​ ​វិធី​ធ្វើ :
​ ​១- កោស​ដូងទុំ​ចំនួន 5Kg (​សាច់ដូង​ដែល​កោស​រួច​) ថ្លឹង​ឲ្យ​គ្រប់​ចំនួន​
​ ​២- ច្របាច់​យក​ខ្ទិះ​ពី​សាច់ដូង​ដែល​កោស​រួច​នេះ ។ នេះ​គឺជា​ក្បាលខ្ទិះ​ពេលធ្វើ​រួច​ សូម​ទុក​វា​មួយអន្លើ​ ។
​ ​៣- កាកដូង​ដែល​សល់​ពី​ការ​ច្របាច់​យក​ក្បាលខ្ទិះ​ត្រូវ​ថ្លឹង​ជាថ្មី ។ យក​ចំនួន​ទឹក ១​លីត្រ ស្មើ​កាកដូង​នេះ 1Kg មក​លាយ​ចូលគ្នា ។ ច្របល់​សាច់​កាកដូង​នេះ​ជាមួយ​ទឹក​ឲ្យ​សព្វ​រួច​ពូត​យក​ខ្ទិះដូង​ឲ្យ​អស់, យក​ទឹកខ្ទិះ​ដែល​ពូត​បានជា​លើក​ទី​២ នេះ​ទុក​មួយកន្លែង, កាកដូង​នៅសល់​សូម​ច្របាច់​យក​ខ្ទិះ​ជា​លើក​ទី​៣ ដោយ​លើក​នេះ​លាយ​ទឹក​ត្រឹម ១​ភាគ​៤ នៃ​ចំនួន​កាកដូង 1Kg (​ទឹក ១​លីត្រ កាកដូង 3Kg) ។​
​ ​៤- ដាក់​ខ្ទិះ​ពូត​បាន​លើក​ទី​១ ទី​២ និង​ទី​៣ ចូលគ្នា​ច្របល់​ឲ្យ​សព្វ​រួច​វាល់​ចំនួន​ទឹកខ្ទិះ​នេះ​ឲ្យ​ដឹង​ចំណុះ​ពិតប្រាកដ ។​
​ ​៥- រៀបចំ​ធ្វើ​ទឹក​ល្បាយ​អំបិល​សម្រាប់​ចម្រាញ់យកប្រេង​ចេញពី​ទឹក​ខ្ទិះដូង ។​
​ ​៦- យក​អំបិល​ចំនួន ៣៧​ក្រាម លាយ​ជាមួយ​ទឹក​ចំនួន ១០០​មី​ល្លី​លីត្រ ឬ​ប្រហែលជា​អំបិល ១​ពែង ទឹក​កន្លះ​លីត្រ ។​
​ ​៧- របៀប​នៃ​ការ​លាយ​ទឹក​ល្បាយ​អំបិល​នេះ​គឺ​ទឹក​ល្បាយ​អំបិល​ចំនួន 10% ទឹកខ្ទិះ​ដូង​ចំនួន 90% (​ស្មើ ១០០) ។​
​ ​៨- កូរ​ល្បាយ​នេះ​ឲ្យ​សព្វ​ល្អ​ចំនួន ១៥​នាទី ដើម្បី​ឲ្យ​ល្បាយ​អំបិល​រលាយ​ចូលក្នុង​ខ្ទិះដូង​បាន​សព្វ​ល្អ ។ ចាក់ទឹក​ល្បាយ​ទាំងអស់ ដែល​បាន​លាយ​រួច​នេះ​ចូលទៅក្នុង​កែវ​ធំ​មួយ (​កែវ ១០​លីត្រ​) ថ្លា, ជ័រ ឬ​កែវ​កញ្ចក់​ក៏បាន តែ​ត្រូវមាន​ក្បាល​រ៉ូ​ប៊ី​ណេ​សម្រាប់​មួល​បើកទឹក​ចេញទៅ​ផ្នែក​ខាងក្រោម​បាន ។ បើ​យក​ល្អ​សូម​ទិញ​ប៊ីដុង​ទឹក​ដែលមាន​ក្បាល​សម្រាប់​បើក​បិទ​ទឹក​ស្រាប់ៗមក​ប្រើ​វិញ ។​
​ ​៩- ចាក់​ទឹកខ្ទិះ​ចូលក្នុង​ធុង​នេះ​គឺ ដើម្បី​ឲ្យ​វា​ធ្វើ​ប្រតិកម្ម​បំបែក​យក​ប្រេង​ពី​ខ្ទិះដូង ។ យើង​ត្រូវការ​ពេល​ត្រឹមតែ ៣០​នាទី តែប៉ុណ្ណោះ ដើម្បី​វា​ញែក​ក្រែ​ម​ដូង​មក​ខាងលើ​ប្រេង​ឆៅ​ស្រទាប់​ទី​ពីរ និង​ទឹក​នៅ​ស្រទាប់​ទី​បី​បាត​ក្រោម​គេ ។ ក្នុងករណី​ខ្លះ​យើង​បានទទួល​ត្រឹមតែ​ក្រែ​ម​ប៉ុណ្ណោះ ។​
​ ​១០- ជួយ​យក​ក្រែ​ម​នៅ​ផ្នែក​ខាងលើ​មក​លាង​ជាមួយ​ទឹកអំបិល​ក្នុង​ចំនួន​ដូច​មុន រួច​យក​ក្រែ​ម​នោះ​ដាក់​ក្នុង​ឆ្នាំង​មួយ​ល្មម​អាចដាក់​ក្រែ​ម​បាន​ទាំងអស់, យក​ឆ្នាំង​មួយទៀត​ដែល​ធំ​ជាង​មក​ដាក់​ទឹក​ដាំ​លើ​ភ្លើង​សូម​ដាក់​ទឹក​ត្រឹមតែ ១​ភាគបី នៃ​ចំណុះ​ឆ្នាំង​បាន​ហើយ, បន្ទាប់មក​យក​ឆ្នាំង​ដែល​ដាក់​ក្រែ​ម​មក​ដាក់​នៅក្នុង​ឆ្នាំង​ធំ​នេះ មិនត្រូវ​ឲ្យ​ទឹក​ក្នុង​ឆ្នាំង​ធំ​នោះ​ចូលក្នុង​ឆ្នាំ​ក្រែ​ម​ឡើយ ។​
​ ​១១- ក្រែ​ម​ដែល​នៅក្នុង​ឆ្នាំង​តូច និង​រលាយ​ជា​ប្រេង, ត្រូវ​ទុក​វា​នៅក្នុង​ឆ្នាំង​ធំ​នេះ​ចំនួន​យ៉ាងហោចណាស់​ឲ្យ​បាន ១៥ ទៅ ២៥​នាទី ដើម្បី​ឲ្យ​ជាតិ​ទឹក​មាននៅ​ក្នុង​ក្រែ​ម​នោះ​ហួត​អស់ ។​
​ ​១២- ដួស​វា​ច្រក​ដាក់​ដប​យក​ក្រដាស់​ជូត​មាត់​ញ៉ុ​ក​មាត់​ដប​ដាក់​ទុក​ក្នុង​ទីមួយ​មាន​កំដៅ​ល្មម ។​
​ ​សូមបញ្ជាក់ថា ប្រេងដូង​នេះ​មិនមាន​ក្លិន​ប្រេងដូង​ដូចជា​ការ​រំងាស់​តាម​ដែល​យើង​ធ្លាប់ធ្វើ​នោះឡើយ ។ យើង​អាចយ​កវា​មក​ប្រើការ​ជា​ប្រេងលាបសក់, ជា​ប្រេងឆា រួមទាំង​ការប្រើប្រាស់​ផ្សេងៗ​ទៀត​តាម​សេចក្តីត្រូវការ ។​
​ ​ប្រេងឆា​ផលិត​ពី​ប្រេងដូង​នេះ​ល្អ​ជាង​ប្រេងឆា​ដាក់​ធុង​ធំៗ​លក់​តាម​ទីផ្សារ​បច្ចុប្បន្ន ពីព្រោះ​វា​មាន​ផ្ទុក​ដោយសារ​ធាតុ​មាន​ប្រយោជន៍​ជាច្រើន​សម្រាប់​រាងកាយ​ម​នុស្ស​យើង ។មួយវិញទៀត​នោះ ​យើង​អាច​កាត់បន្ថយ​ការ​ចំណាយបាន​មួយផ្នែគកទៅលើ​ប្រេងឆា​ដែរ ៕

Comments